• BIST 100

    9379,83%-1,10
  • DOLAR

    37,84% 0,18
  • EURO

    41,30% -0,85
  • GRAM ALTIN

    3707,98% -2,33
  • Ç. ALTIN

    6152,22% -0,18

Ekonomist Kerem: Asgari ücret artışını muhafaza edecek adımlar atılmalı

EKONOMİ 19.11.2024 14:30:12 0
Ekonomist Kerem: Asgari ücret artışını muhafaza edecek adımlar atılmalı

Milyonlarca işçinin merakla beklediği ve aralık ayında başlayacak 2025 yılı asgari ücret pazarlığı için şimdiden açlık sınırının altında kalan asgari ücret tartışmaları başladı. Peki, bu yıl ara zam almayan asgari ücret için ekonomistler ne diyor?

Ekonomist Mehmet Cevat Kerem, enflasyon karşısında alım gücü düşen asgari ücretliler için belirlenecek 2025 yılı asgari ücret hakkında İLKHA muhabirine konuştu.

Asgari ücret artışının ardından her şeye zam yapıldığını, bu nedenle çok kısa bir süre içinde asgari ücretteki zammın eridiğini belirten Kerem, en önemli hususun asgari ücret artışını muhafaza edecek adımların atılması olduğunu söyledi.

Aksi halde asgari ücret artışının çalışanlar açısından hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayan Kerem, enflasyonu düşürecek politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ederek, hükümete bu konuda büyük görev düştüğünü kaydetti.

Mehmet Cevat Kerem

"Fiyat artışları asgari ücret artışını eritiyor"

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte asgari ücretle ilgili tartışmaların bir kez daha gündeme gelmeye başladığını belirten Kerem, "Tabi her seferinde hükümetin iddiası çalışanları enflasyona ezdirmeyeceği şeklindedir. Umarız ki böyle olur ancak her sene olduğu gibi ücret artışlarıyla birlikte fiyat artışlarının da oluyor olması ve bu artışların da kısa bir sürede eriyor olması herhangi bir anlam ifade etmiyor. Çünkü asgari ücretin artışıyla birlikte bütün temel ihtiyaçlardan başlamak üzere her şeyde bir fiyat artışı oluyor. Dolayısıyla çalışanların bu artıştan elde ettiği ücret kısa bir sürede erimiş oluyor." dedi.

"Önemli olan artışın erimemesini sağlamaktır"

En önemli hususun asgari ücret artışını muhafaza edecek adımların atılması olduğunu vurgulayan Kerem, "En önemli husus, asgari ücret artışı sonrası ücretlerdeki bu artışın erimemesini sağlamak, makro-ekonomik politikalarla bunun önüne geçilmektir. Aksi takdirde asgari ücret artışı sonrası bütün fiyatlarında artmasıyla birlikte hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Umarın hükümetin enflasyonu düşürme politikası başarılı olur. Çalışanlara da yansıtılan asgari ücret zammından da inşallah çalışanlar hayrını görürler diye umut ediyoruz." ifadesini kullandı.

Asgari ücrete yüzde 30 ila 40 oranında bir zam artışının yaşanabileceği öngörüsünde bulunan Kerem, asgari ücretin işverenlere de büyük bir maliyet getireceğini kaydetti.

"Hükümet enflasyonu düşürücü politikalara ağırlık vermeli"

Kerem, şöyle devam etti: "İşverenlerin de güçlü kalması lazım ki sürdürülebilirlik sağlanmış olsun. Çalışanlar için asgari ücret artışı gayet güzel ancak bu ücretin eritilmemesine yönelik politikaların izlenmesi lazım. Asgari ücret arttıktan sonra bütün fiyatlarda arttığı zaman çalışanlar bunun bir hayrını görmüyor. Hükümetin enflasyonu düşürücü politikalara ağırlık vermesi lazım. Aksi takdire yapılan artışlar kısa bir süre içinde erimiş olacak. İnşallah çalışanlar umut ettikleri ücreti almış olurlar. İnşallah hem işverenler hem de çalışanların memnun olacağı bir artış oranıyla görüşmeler sonuçlanır." (İLKHA)

Gazze’de 534 günlük kabus: 39 binden fazla çocuk ailesiz kaldı

Psikologlardan "Serbest Meslek İcrası" hakkındaki yönetmeliğe tepki

ABD'den alınacak 20 bin piyade tüfeği Yahudi çetelere dağıtılacak

İstanbul Havalimanı’nda 455 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İDO Dikili Midilli seferleri başlıyor

Emlak sektörü zor günler geçiriyor: Konut fiyatları düşmedi

Kira geliri beyanname sürecinde son 2 gün

Elektrik ve doğal gaza yapılan yeni zamlı tarifeler başladı

Kriviy Rig saldırısı: Rusya ve Ukrayna'dan çelişkili iddialar

Bursa’da yangın faciası: İki küçük kardeş hayatını kaybetti

Güneydoğu'da 5 kente sel ve su baskını uyarısı

Meteorolojiden 14 kente "kuvvetli" yağış uyarısı

BM: Batı Şeria’da 1967’den bu yana en büyük zorunlu göç yaşanıyor

Ara tatil sona erdi, okullarda ders zili yeniden çalıyor

İBB soruşturması: 1 milyar 200 milyon TL ve KİPTAŞ daireleri CHP'li delegelere dağıtıldı

e-YDS İngilizce bugün gerçekleştirilecek

Gazze ve Han Yunus'a siyonist saldırı: 5 şehit, çok sayıda yaralı

Ensarullah: Tel Aviv’deki askeri bir nokta İHA ile hedef alındı, bir keşif İHA'sı ise düşürüldü

Trump, TikTok'un ABD faaliyetlerini 75 gün uzattı

Papua Yeni Gine'de 7.2 büyüklüğünde deprem

Elektrikte konut abonelerine yüzde 25 zam

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

EGM'den gözaltındaki kadınların aranma şekline yönelik iddialara açıklama

Türkiye'nin ilk jet motoru ihracatı gerçekleşti

ABD, 208 Venezuelalı göçmeni sınır dışı etti

Ebu Ubeyde: Hayattaki esirleri son derece tehlikeli güvenlik önlemleri altında tutma kararı aldık

Kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı: 1 yaralı

Lübnan Başbakanı, saldırılarını durdurması için işgale baskı çağrısında bulundu

Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan yeşil enerji koridoru anlaşması imzaladı

Malatya için kuvvetli yağış uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


YAZARLAR